Napisz równanie stycznej..
P@weł: Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie x
0 :
a) f(x)= x
3+x
2 x
0=1 Przykład a zrobiłem
b) f(x)=
√4x+1 x
0= 2
Prosze o pomoc w przykładach B i C , jakie wzory w nich zastosowac?
12 sty 22:48
Saizou :
liczysz pochodną no i styczna w punkcji (x0, f(x0)) określona jest wzorem
y−f(x)=f'(x)(x−xo)
12 sty 22:53
Saizou :
w b pochodna funkcji złożonej a w c pochodna ilorazu
12 sty 22:54
Saizou :
poprawka wzoru
y−f(x0)=f'(x0)(x−x0)
12 sty 22:57
5-latek: Czesc
Saizou 
Tylko jeszce musi na poczatku sprawdzic czy dany punkt x
0 nalezy do dziedziny tej funkcji bo
moze sie okazac ze nie nalezy
12 sty 23:02
Saizou :
5−latek witam, wg mnie gdyby nie należały to trzeba by inaczej sformułować treść zadania
12 sty 23:05
5-latek: Tez tak uwazam (no ale ....
12 sty 23:07
Saizou :
ja będę leciał, jutro czeka mnie ciężki dzień, czas zacząć uczyć się do sesji
12 sty 23:09