Tożsamości trygonometryczne
Olo: Witam
Nie mogę sobie poradzić z takimi przykładami :
Sprawdź czy równość jest tożsamością trygonometryczna ,podaj jej dziedzinę.
cos x =cos2x2 − sin2x2
(sinx2 +cosx2)2 =1+sinx
Sprawdź czy równość jest tożsamością trygonometryczna ,podaj założenia
cos4x−cos2xsin4x−sin2x =−tg3x
12 sty 22:07
Eve: | | x | | x | | x | | 1−cosx | |
cosx2( |
| )−1+cos2( |
| )=1−2cos2( |
| )=1−2 |
| dalej ty |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
12 sty 22:29
Eve: (sint+cost)
2=sin
2t+2sintcost+cos
2t=1+2sintcost=1+sinx
12 sty 22:32
Eve: 2x=t i sprawdzasz
12 sty 22:33