ekstrema
Paula : Funkcja określona dla każdej liczby rzeczywistej x wzorem f(x)= x
5 + 5x −1
a) ma więcej niż dwa minima lokalne
b) ma dokładnie dwa minima lokalne
c) ma dokładnie jedno minimum lokalne
d) nie ma minimum lokalnego
Obliczyłam pochodną funkcji ale mam problem przy określeniu ekstremy . Proszę o pomoc
12 sty 21:59
Lorak: Jeśli istnieje ekstremum w punkcie a, to pochodna w nim jest równa 0.
f'(x) = 5x4 + 5. Pozostaje rozwiązać równanie 5x4+5=0
12 sty 22:06
ICSP: f jest funkcją rosnącą jako suma dwóch funkcji rosnących(stała na monotoniczność nie wpływa)
Funkcja (ciągła) ściśle rosnąca nie posiada ekstremów. Odp d)
12 sty 22:09