Wariacje, permutacje, kombinatoryka
Martiminiano: Dobry wieczór, mam prośbę o pomoc z kilkoma zadaniami z wariacji, permutacji i kombinatoryki

1. Ze zbioru {1, 2, 3, .... , 100} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby. Oznaczamy je w
kolejności losowania n i k. Ile jest takich wyników losowania, w których n+k=111?
Wiem, że są to pary {11,100} {12,99} itd., ale jak to poprawnie zapisać nie robiąc tego
"na piechotę"?
2. Ze zbioru {1, 2, 3, ...., 50} losujemy kolejno ze zwracaniem dwie liczby. Oznaczamy je
w kolejności losowania n i k. Ile jest takich wyników losowania, w których |n−k|≤2 ?
Tu z kolei wiadomo, że będą to możliwości gdy wylosujemy tę samą liczbę, sąsiadujące, albo
różne o 2. Ale pojawia się ten sam problem co wyżej.
3. Ze zbioru {1, 2, 3, ...., 10} losujemy kolejno bez zwracania trzy liczby. Oznaczamy je w
kolejności losowania a, b, c. Ile jest takich wyników losowania, w których a+b+c=21?
4. Z talii 24 kart (od dziewiątki do asa w każdym z 4 kolorów) losujemy 5 kart. Na ile sposobów
możemy wylosować karty, by znalazły się wśród nich 3 karty tej samej wartości i 2 karty innej
| | | | | |
wartości (np. 3 asy i 2 dziesiątki)? Tu z kolei moim zadaniem jest to | * | , ale w |
| | | |
podręczniku w odpowiedziach jest, że możliwości jest 720, a nie 760...
Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane, niekoniecznie rozwiązania
12 sty 21:41
Martiminiano: Zapomniałem o jeszcze jednym, ile jest liczb dziewięciocyfrowych, których suma cyfr jest równa
3?
Sam w tym czasie cały czas próbuję rozwiązać te zadania, gdyby się jednak udało, to poinformuję
12 sty 21:43
Mila:
21:43 mozesz obliczyć rozważając sumy:
| | 8! | |
1+2+0+0+0+0+0+0+0 − mozliwości |
| =8permutacje z powtórzeniami |
| | 7! | |
| | 8! | |
2+1+0+0+0+0+0+0+0 −mozliwości |
| =8 permutacje z powtórzeniami |
| | 7! | |
3+0+0+0+0+0+0+0+0 jedna liczba
| | 8! | |
1+1+1+0+0+0+0+0+0 |
| = 28 |
| | 2!*6! | |
Razem
8+8+1+28=45
II sposób
(x
1+1)+x
2+x
3+...+x
9=3 pierwsza cyfra różna od zera
⇔x
1+x
2+x
3+...+x
9=2
Szukana liczba rozwiązań tego równania w zbiorze N.
Korzystamy z wzoru: (kombinacje z powtórzeniami)
n=2
k=9
12 sty 22:00
Martiminiano: Dziękuję. Kombinacje z powtórzeniami, niestety w podręczniku nie mam żadnych informacji o tym.
Jak wygląda wzór ogólny?
12 sty 22:08
Eta:
| | n! | |
Pn(k1, k2, k3)= |
| , k1, k2, k3 .... powtórzenia elementów |
| | k1!*k2!*k3! | |
12 sty 22:19
Mila:
Kombinacje z powtórzeniami − matematyka dyskretna, tylko na zajęciach koła mat. w LO.
Wzór :
12 sty 22:27
Martiminiano: Dziękuję bardzo
12 sty 22:36
Mila:
Zadanie 4.
Myślę tak:
Masz 6 kategorii w kartach:
9,10,W,D,K,A
W każdej kategorii 4 karty.
Losujemy 5 kart:
Wybór kategorii i z niej 3 karty.
Następnie wybór jednej kategorii z 5 pozostałych i wybór 2 kart z tej kategorii.
W ten sposób wylosujemy np. układ (A♠,A♥,A♦,9♣,9♦)
Gdyby te dwie karty miały być różne to byłoby inaczej.
12 sty 23:23
Martiminiano: Właśnie nie mogłem zrozumieć tego w poleceniu, czy to mają być np. 99, JJ, QQ, czy dwie różne
karty. Dziękuję bardzo
12 sty 23:33
Mila:
Napisz odpowiedzi do pozostałych zadań, z jakiego to zbioru?
12 sty 23:38
Eta:
Karty zawsze są różne
12 sty 23:38
Mila:
Tak, ale chodziło o wartości np. 9pik,9karo.
Zadanie niejasno sformułowane.
12 sty 23:53
Martiminiano: Po prostu z podręcznika "Prosto do matury 3" zakres podstawowy i rozszerzony. 1. 90 2. 244 3.
42
12 sty 23:56
Mila:
1)
{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,....100}
11+100=111
Od 11 do 100 mamy 90 liczb, które możemy połączyć w 45 par dających sumę 111.
Każda para na 2 sposoby: (11,100),(100,11) itd
Razem: 90
Pozostałe jutro. (Jeśli będzie potrzeba)
Dobranoc.
13 sty 00:07
Martiminiano: Jeśli uda mi się zrobić, to napiszę. W innym razie dalej będę zainteresowany pomocą.
Dziękuję bardzo!

Dobranoc.
13 sty 00:10
Mila:

2) uogólniając:
Liczba par (n,k) gdzie |n−k|≤2 jest równa :
n+2*(n−1)+2*(n−2)
Dla n=50
50+2*49+2*48=50+98+96=244
13 sty 15:15
Martiminiano: Dziękuję bardzo

Teraz się rozjaśniło
13 sty 17:10