| dx | ||
∫ | = | |
| 3+2sinx |
| 2t | ||
sinx= | ||
| 1+t2 |
| 2t | 2dt | |||
=∫U{1}{3+2* | * | = | ||
| 1+t2 | 1+t |
| 1 | 2dt | |||||||||||||||
=∫ | * | = | ||||||||||||||
| 1+t2 |
| 1+t2 | 2dt | |||
∫ | * | = | ||
| 3+3t2+4t | 1+t2 |
| 1 | 1 | 45 | ||||
2∫ | = 2∫U{1}{3[(x+ | )2 + | ||||
| 3+t2+4t | 6 | 36 |
| 2 | 1 | 5 | ||||
= | ∫U{1}{(x+ | )2+ | ||||
| 3 | 6 | 2 |
| 1 | ||
u=x+ | ||
| 6 |
| 2 | 1 | |||||||||||
∫ | = | |||||||||||
| 3 |
|
| 2 | √2 |
| ||||||||||||
* | arctg | = | ||||||||||||
| 3 | √5 |
|
| 2√3 | √2 | x | 1 | ||||
arctg | (tg | + | ) + C | ||||
| 3√5 | √5 | 2 | 6 |
| 2 | 3 | x | 2 | ||||
arctg | (tg | + | ) + C | ||||
| √5 | √5 | 2 | 3 |
| √5 | 3t+2 | |||
a przypadkiem nie powinno być ..= − | ar tgh | ? | ||
| 5 | √5 |
| 1 | 2 | 1 | |||||||||||||||||||
2∫ | dt= | ∫ | dt= | ||||||||||||||||||
| 3t2+4t+3 | 3 |
|
| 2 | √5 | √5 | 3t+2 | |||||
[t+ | = | u, dt= | du, u= | ] | ||||
| 3 | 3 | 3 | √5 |
| 2 | √5 | 1 | ||||||||||||||||
= | * | ∫ | dt= | |||||||||||||||
| 3 | 3 |
|
| 2√5 | 9 | 1 | ||||
= | * | ∫ | du= | |||
| 9 | 5 | u2+1 |
| 2√5 | 2√5 | 3t+2 | ||||
= | arctgu= | arctg | = | |||
| 5 | 5 | √5 |
| 2√5 |
| ||||||||||||
= | arctg | +C | |||||||||||
| 5 | √5 |
| 2 | √5 | |||
nie rozumiem skąd sie wzieło t+ | = | możesz to jakoś wyjaśnić ? | ||
| 3 | 3 |
| 5 | ||
Wtedy można wyłączyć | z mianownika . | |
| 9 |
| 2 | 1 | |||||||||||||||||
∫ | = | |||||||||||||||||
| 3 |
|
| 2 | ||
u=t+ | ||
| 3 |
| 2 | 1 | ||||||||||||
= | ∫ | porachowałem to do końca i wynik wyszedł taki jak napisałem wyżej | |||||||||||
| 3 |
|
| √5 | ||
W Twoich mianownikach ma być u2+( | )2 bo w tym zapisie nie ma równoważnego | |
| 3 |
przepraszam że śmiałem w to wątpić
dziękuję za pomoc !
i życzę dobrej nocy