Funkcje
Abez: Funkcja f opisana jest wzorem f(x)=√1−|x−2|.Oblicz dziedzinę funkcji f
12 sty 19:58
Eve: pod pierwiastkiem wyrażenie ≥0
12 sty 19:58
Abez: nie chce mi wyjść.
12 sty 20:07
Dawid: A pokaż obliczenia, jak liczysz?
12 sty 20:08
Abez: √1−x−2≥0
−x≥2−1
−x≥1/*(−1)
x≤−1
i tu już mam źle nie wiem czemu
12 sty 20:12
Dawid: To co pod pierwiastkiem ma być ≥0
Zatem:
1−|x−2|≥0
−|x−2|≥0
Dokończ
12 sty 20:13
Abez: właśnie nie rozumie jak się liczy z tymi |...| wszystko łapie tylko tego nie mogę pojąć
12 sty 20:17
Abez: nie wiem czemu znikła ta 1 jak dalej policzyć..
12 sty 20:18
Dawid: to |...| to jest wartość bezwzględna i rozważamy dwa przypadki
Jedynka ma przejść na drugą, stronę. Mój błąd.
1−|x−2|≥0
−|x−2|≥−1
|x−2|≤1
x−2≤1 i x−2≥−1
x≤3 i x≥1
D=<1,3>
12 sty 20:24
Abez: Masz czas wytłumaczyć jeszcze parę zadań?będę wdzięczny
12 sty 20:35
Dawid: Jakie

?
12 sty 20:42
Abez: Liczby −1 oraz 1 są miejscami zerowymi funkcji f(x)=1/5xkwadrat −1/5
12 sty 20:52
Abez: f(x)=1/5xkwadrat −1/5 (wynik) nie wiem jak do tego dojść
12 sty 20:54
Eve: 1/5 przed nawias, zapisz co otrzymałes
12 sty 21:05
Abez: 1/5(1−1) tak?
12 sty 21:09
12 sty 21:15