Równania
justynaa18: Rozwiąż równania:
3x6+4x3−4=0
(x2+x)2−4=0
(x2−4)(x+3)=(x2−9)(x+2)
12 sty 19:53
Eve: za x3 podstaw t, dostaniesz normalne równanie kwadratowe
to już omówilismy
rozłóz pierwsze nawiasy ze znanego ci już wzoru
12 sty 19:56
5-latek: w przykladzie c) mozna zastosowac prawo skreslenia
(x+2)(x−2)(x+3)= (x+3)(x−3)(x+2) ( skreslam (x+2) i (x+3) po obu stronach rownania i mam
x−2= x−3
12 sty 20:25
ICSP: Prawo skreślania ?!
12 sty 20:31
5-latek: Tak jak piszsesz
skreślania
Dawno przegladalem podrecznik i pomylka mala
12 sty 20:45
ICSP: Spal ten podręcznik.
12 sty 20:48
5-latek: Tzn w podreczniku jest OK tylko ja sie pomylilem
12 sty 20:51
Mila:
c)
Nie można tak zrobić, bo gubisz rozwiązania.
Wykonujemy działania i porządkowanie, redukcja albo tak:
(x2−4)(x+3)=(x2−9)(x+2)⇔
(x−2)*(x+2)*(x+3)=(x−3)*(x+3)*(x+2)⇔
(x−2)*(x+2)*(x+3)−(x−3)*(x+3)*(x+2)=0 wyłączam[ (x+2)*(x+3)]
[ (x+2)*(x+3)]*[(x−2)−(x−3)]=0⇔
(x+2)*(x+3)*1=0
x+2=0 lub x+3=0
x=−2 lub x=−3
12 sty 20:53
5-latek: To mnie zalamalas

jestem totalnie w tym momencie

Nie dosc ze pomylilem sie przy prawie to jeszce zle rozwiazanie
12 sty 20:58
Mila:
Nie przejmuj się. Młode studentki na praktykach też tak rozwiązywały. Potem sprawdzałam
konspekty.
Zapytamy Ety, czy spotkała się z tym błędem.
12 sty 21:26
Eta:
Witam

To często spotykany
błąd!
"małolatku" ... można dzielić przez zero? dla x=3 dzielisz przez (x−3) czyli przez zero
12 sty 21:39
5-latek: Witaj
Eta 
Pozdrawiam
Nie pamietam co to byl za film ale tam byla taka kwestia [C[ I jeszce Ty Brutusie przeciwko
mnie ]]
Teraz powaznie . Lepiej nie stosowac tego prawa jesli mamy niewiadona bo moze sie tak zdazyc
jak tutaj czyli dzielenie przez 0 (pamietaj .........
Bardzo cenna uwaga
12 sty 21:47
Eta:
12 sty 22:17