geometria analityczna-okręgi i proste
dipsi: Wyznacz równanie okręgu o promieniu 5, który jest styczny do osi OY i jednocześnie styczny do
prostej k: 3x+4y−6=0
12 sty 19:52
Eve: do równania okręgu raz wstawiasz x=0 a raz x =.... z równania prostej szukasz p i q
12 sty 20:05
dipsi: można to napisać, bo nie rozumiem
12 sty 20:15
Mila:

k: 3x+4y−6=0⇔
4y=−3x+6
Promień jest prostopadły do OY⇔środek okręgu leży na prostej x=5 albo x=−5
S(5,y) S(−5,y)
odległość S od prostej K jest równa 5
1)
|15+4y−6|=25
|4y+9|=25
4y+9=25 lub 4y+9=−25
4y=16 lub 4y=−34
| | −17 | |
S1=(5,4) lub S2=(5, |
| ) |
| | 2 | |
Następny okag w drugim wpisie
12 sty 21:16
Mila:

S
1=(5,4)
Równanie:
(x−5)
2+(y−4)
2=25
Pozostałe dwa środki okręgów wyznacz z równania
Dokończ
12 sty 21:22