Rozwiąż rówanie
justynaa18: Rozwiąż równanie:
(x2−9)2−4=0
12 sty 19:34
Eve: skorzystaj ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
12 sty 19:36
justynaa18: a z 4 nic nie robimy?
12 sty 19:38
Dawid: 22
12 sty 19:40
justynaa18: Mógłby ktoś zapisać jak to powinno być wszystko?
12 sty 19:41
Mila:
Możesz tak:
(x2−9)2=4⇔
x2−9=2 lub x2−9=−2
x2=11 lub x2=7
teraz dokończ
12 sty 19:44
justynaa18: Bardzo dziękuje
12 sty 19:45
justynaa18: Tylko w odp wychodzą √11 −√11 √7 −√7
12 sty 19:47
Eve: no bo x2=a to x=a x=−a
12 sty 19:54
justynaa18: Dobrze, dziękuje
12 sty 19:54
Mila:
Napisałam dokończ, przecież sama musisz coś umieć zrobic.
1) x2=11⇔
x=√11 lub x=−√11
2) x2=7⇔
x=√7 lub x=−√7
12 sty 20:24