Rozwiązanie równania
justynaa18: 2x5 − x=0
12 sty 19:33
Eve: x przed nawias
12 sty 19:34
justynaa18: a później jak?
12 sty 19:35
Eve: kiedy iloczyn jest równy 0?
12 sty 19:36
justynaa18: to wychodzi tak
x(2x4−1)=0
i co dalej?
12 sty 19:37
Eve: odpowiedz na poprzednie pytanie
12 sty 19:40
justynaa18: ale jak obliczyć te coś w nawiasie?
12 sty 19:41
Eve: a skorzystaj z tego wzoru z innego postu 2=√22
12 sty 19:43
justynaa18: Mogłabyś zapisać po kolei jak co zrobić?
Byłabym wdzięczna
12 sty 19:45
Hajtowy: x(2x
4−1)=0
x=0 v 2x
4−1=0
...
Wynik
12 sty 19:46
justynaa18: −1/4√2, 0, 1/4√2
12 sty 19:49
justynaa18: taki wynik jest w odpowiedziach
12 sty 19:50
Eve: no dobrze jest 2x4=1
rozwiąż
12 sty 19:53
justynaa18: Okej, dziękuje
12 sty 19:53