Pochodna.
Pearlita: Mam problem z takim przykładem:
(2/x
3)'
czy mogę to rozwiązać dzieleniem czyli 2'x
3−2(x
3)'/(x
3)
2 ?
Tutaj znalazłam rozwiązanie
https://matematykaszkolna.pl/strona/373.html
ale nie rozumiem tej metody a przez dzielenie wychodzi to
samo. Tylko nie wiem czy to dozwolone?
12 sty 19:18
Eve: pochodna ze stałej to 0 więc w takim przypadku mozna ją wyciągnąć przed znak pochodnej
12 sty 19:21
Pearlita: I ja właśnie tę metodę z wyciąganiem przed nawias kiepsko rozumiem
12 sty 19:23
Pearlita: Aaaa olśniło mnie, już wiem

A jak policzyć (2/3x)'?
12 sty 19:29
Eve:
12 sty 19:30
12 sty 19:31
Pearlita: Wynik będzie −2/3x
2 ?
12 sty 19:37
Saizou :
możesz też tak
| | 6 | |
y'=2*(x−3)'=2*−3x−4=− |
| |
| | x4 | |
12 sty 19:42