Zapisać w postaci kierunkowej równania prostej przechodzącej przez punkt A
Nissan: Zad10.Zapisać w postaci kierunkowej równania prostej przechodzącej przez punkt A(1,−3,2) oraz :
a) prostopadłej do płaszczyzny 5x−3y+2z−1=0
b) przecinającej oś OZ pod kątem prostym
Zad8.Znaleźć równanie płaszczyzny :
a)stycznej do sfery x
2+y
2+z
2=12 w punkcie (2,2,2)
e) przechodzącej przez punkt A(1,2,1) i prostopadłej do rzutu prosotej l:
| x−1 | | y−3 | | z | |
| = |
| = |
| na płaszczyznę x+y+z+1=0 |
| 2 | | −1 | | 3 | |