Nierówności trygonometryczne
Mistrz: Rozwiąż nierówność:
cosx−sinx<0
Prosiłbym o pomoc, ponieważ nie bardzo co mam z tym zrobić. Dodam, że takich nierówności typu
cos2x itp. nie przerabialiśmy na lekcji.
12 sty 18:43
Eve: ale tam nie ma cos2x?
12 sty 18:49
Mistrz: Nie ma, tak jak napisałem cosx−sinx<0. To, że takich przykładów nie robiliśmy dodałem można
powiedzieć jako ciekawostke
12 sty 18:50
Eve: przenieś sin na prawo, zastąp cos z jedynki i podnieś do kwadratu, zapisz założenia
12 sty 18:54
Hugo:

cosx < sinx
narysuj sobie i odpowiedz sb na fundamentalne pytanie, kiedy to zachodzi
12 sty 18:54
Bogdan:
a może tak:
| | π | | π | | π | | π | |
cosx − sinx = sin( |
| − x) − sinx = 2sin( |
| − x) cos |
| = √2sin( |
| − x) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | |
√2sin( |
| − x) < 0 ⇒ sin( |
| − x) < 0 ⇒ sin[−(x − |
| )] < 0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
− sin(x − |
| ) < 0 ⇒ sin(x − |
| ) > 0 |
| | 4 | | 4 | |
12 sty 19:01
Hugo: z wykresu łatwiej, widać ze dla pi/4 do pi/2 + pi/4 jest większy a okresowość wynosi 2kpi
12 sty 19:05
Mistrz: Bogdan w sumie właśnie dlatego dodałem tą ciekawostkę, że podobnych przykładów nie robiliśmy

mógłby mi ktoś powiedzieć jeszcze jaki wyjdzie wynik w przedziale x∊<0,2π>? Wtedy bym już
wiedział całkiem o co chodzi
12 sty 19:14
Mistrz: Wyszłoby x∊(pi/4 +2kpi , 5/4pi +2kpi ) jeśli się nie mylę tak ?
12 sty 19:19