.
Andrzej: Poprawi mnie ktoś bo wychodzi zły wynik ?
t=tg
x2
| | 1+t2 | | 2dt | |
= ∫1 * |
| * |
| = |
| | 1−t2 | | 1+t2 | |
| | 1 | |
=2∫ |
| = arctg(−tgx2) + C |
| | 1−t2 | |
12 sty 18:42
ICSP: | | 1 | | x | |
∫ |
| dt ≠ arctg(−tg |
| ) + C |
| | 1 − t2 | | 2 | |
12 sty 18:44
Andrzej: dlaczego nie ?
przecież jest wzór
| | dx | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| arctg |
| +C |
| | x2+a2 | | a | | a | |
no jest jeszcze wzór
| | dx | | 1 | | Ix−aI | |
∫ |
| = |
| ln |
| + C |
| | x2−a2 | | 2a | | Ix+aI | |
no ale tutaj nie moge skorzystać z tego wzoru bo a= 1 a nie −1
wiec wydaje mi sie ze powinienem skorzystać z wzoru na górze
12 sty 18:52
12 sty 18:54
Andrzej: nie rozumiem
| | Itgx2+1I | |
bo wynik powinien wyjść −2ln |
| +C |
| | Itgx2−1I | |
no więc gdyby skorzystać z twojego wzoru to i tak nie wyjdzie bo wtedy wyjdzie
| | I1+tgx2I | |
−2ln |
| + C |
| | I1−tgx2I | |
wiem że pewnie popełniam jakiś prosty błąd w rozumowaniu więc proszę o w miarę jasne
wyjaśnienie dlaczego sie mylę i Ty masz racje.
12 sty 19:08
ICSP: Ja tutaj różnicy nie widzę
12 sty 19:14
Andrzej: no jak to nie ma różnicy przecież raz jest w mianowniku tgx2−1 a raz jest 1−tgx2 ?
12 sty 19:23
ICSP: |a| = |−a|
12 sty 19:24
Mila:
1) |a−b|=|b−a| zatem wyniki są takie same.
2) Musisz zwracać uwagę we wzorach na znak przy x
2.
Jeśli masz całkę
| | 1 | |
∫ |
| dx i k>0 to korzystasz z arctg(..), |
| | x2+k | |
Jeśli masz całkę
| | 1 | | 1 | | 5 | |
∫ |
| dx i k<0 np. |
| , |
| to rozkład na ułamki proste |
| | x2+k | | x2−4 | | x2−10 | |
| 1 | | −1 | |
| to rozkład na ułamki proste, Możesz to zapisać: |
| |
| 1−x2 | | x2−1 | |
12 sty 19:26
Andrzej: kurde rzeczywiście ale ze mnie głupek

dzięki za pomoc !
12 sty 19:27