g.analityczna, prosta i okrąg
tomek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których prosta o równaniu y=(m−1)x+m+2 ma dokładnie
dwa punkty wspólne z okręgiem o środku S(1,2) i promieniu r=1
12 sty 18:42
Eve: napisz równanie okręgu i w nim y zastąp swoja prostą
sprawdź dla jakiego m twje rownanie ma 2 pieriwastki
12 sty 18:57
tomek: (x−1)2 + (mx−x+m)2 =1 nie wiem jak wykonać mnożenie w tym drugim nawiasie
12 sty 19:17
Eve: wzorami skróconego mnożenia [(mx−x)+m]2
12 sty 19:18
tomek: czyli dalej zrobić warunek że Δ>0 i to rozwiązać i to już będzie odpowiedź ?
12 sty 19:28
Eve: tak
12 sty 19:33