wykres funkcji wykładniczej - przekształcenie
trq: Jak narysować wykres funkcji wykładniczej
f(x) = | 1−2x−2 | ?
12 sty 18:17
trq: analogicznie f(x)= −2|x−1|. Jak poradzić sobie z ujemną podstawą?
12 sty 18:19
AS: Normalnie − przyjąć tabelkę dla x i y i nanosić na wykres.
Podstawy ujemnej nie ma − jest tylko wartość potęgi
pomnożona przez −1
12 sty 18:24
ffa:

najpierw narysuj 2
x, przeksztalcenie na 2
x−2 czyli wszystko o 2 miejsca w prawo, nastepnie
wszystko odwrotnie dodajac 1 do wartosci czyli 1 w gore co daje 1−2
x−2, a pozniej wartosc
bezwzgledna, czyli wszystko ponizej osi X odbijasz na gore, szkic jak to mniej wiecej moze
wygladac ode mnie
12 sty 18:24
ffa: po lewej nie skonczylo mi rysowac, ale mam nadzieje, ze wiesz o co mniej wiecej chodzi
12 sty 18:25
trq: eh, nic z tego nie wiem. @ffa: z tego by wynikało że dostaliśmy wykres funkcji |1+2x−2| tak
na moje oko, przynajmniej z opisu.
12 sty 18:29
trq: dobra, do pierwszego zadania ma to być tak?
y=2x −−− −f(x) −−−> y=−2x −−−−[2,1]−−> y=−2x−2 + 1 −−−− |f(x)|−−−> f(x)?
12 sty 18:51