geometria analityczna
Frost:

w okrag o srodku (6,4) wpisano trójkąt równoboczny ABC którego jednym z wierzchołków jest punkt
A (2,6). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków.
mam obliczony wektor AS czyli promień, mam obliczony punkt S2 ( 8,3)
S2 jest środkiem wektora CB więc mam zależność współrzędnych xb od xc i yb od yc.
wektor AC też mam obliczony. ale nadal nie wiem jak obliczyć chociaż jeden punkt.
z równań na długości np. wektora AC nie mogę obliczyć punktu C. Myślałem nad wzorem na
sin60 między wektorami AB i AC ale to też nie wystarczy. Czekam na podpowiedzi
12 sty 18:11
Frost: Trudne? Wiem
12 sty 18:28
Mila:

S=(6,4), A=(2,6)
AS
→[4,−2]
D− środek BC
S(6,4)→T
[2,−1]→D=(6+2,4−1)=(8,3)
prosta AS:
Prosta AC:
AC⊥AD
a: y=2x+b i D∊a
Dokończ
12 sty 18:28
Frost: Napisałaś, że prosta AC ⊥ AD a to nieprawda, pr BC⊥ AD
pr BC ma wzór y=2x−13 jeśli dobrze obliczyłem.
12 sty 18:36
Frost: podstawiając wzór prostej BC do wzoru okręgu dostanę dwa rozwiązania.
czyli jedną ze współrzędnych punktów B i C. racja?
12 sty 18:38
Frost: Wyszło mi równanie kwadratowe ale Δ<0 czyli jakby nie miał ten okrąg żadnych punktów
wspólnych z prostą BC
12 sty 18:43
Mila:
Tak, to literówka, jak widać z rysunku.
BC⊥AD
Prosta dobrze
BC: y=2x−13
(x−6)2+(y−4)4=20
y=2x−13
(x−6)2+(2x−17)2=20
x=8−√3 lub x=8+√3
y=3−2√3 lub y=3+3√3
12 sty 18:53
Frost: Tak samo miałem zapisaną nierówność. Wkurzony jestem na siebie bo pomysł dobry miałem jak
zawsze tylko rachunki.. i przez to siedzę godzine nad zadaniem które robi się w 10 minut
12 sty 19:02
Mila:
Tak to bywa, nie ma się co złościc.
Powodzenia.
12 sty 19:29