matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
Dawid:
Witam. Proszę o jakąś wskazówkę jak rozwiązać r.różniczkowe x*dy/dx=y*(y+lny−lnx)
12 sty 18:09
Eve:
y
2
+yln
y
x
y'=
x
y
podstawiamu u=
⇒y=x*u⇒y'=u+x*u'
x
x
2
u
2
+xulnu
y'=u+xu'=
=xu
2
+ulnu⇒
x
1
1
u'=u
2
+
*ulnu−
*u
x
x
1
teraz po prawej stronie ma zostać
x
12 sty 18:46