Przekształcania trygonometryczne
Agre: Czy sin(7π4 −x) = −sin (π4 +x).
Zamieniam wszystko na stopnie.
sin (315stopni − x) a −sin (45stopni +x)
Czy jeżeli przy tym równaniu z prawej strony przed sinusem stoi "−" tzn, że może on ,,wrócić''
do nawiasu i wtedy:
sin(−45stopni − x)?
I wiem, że teraz te −45 stopni powinno zamienić się w 315 stopni, ale skąd to mam wiedzieć?
Jaka jest zależność w tym przypadku?
12 sty 18:07
PW: Funkcja sinus jest nieparzysta (wykres jest symetryczny względem środka (0, 0) ). Oznacza to,
że
sin(−α) = − sinα.
To o tym "wracaniu minusa".
Dojść do właściwego wniosku można stosując wzór redukcyjny
(1) sin(2π − α) = − sinα.
W tym zadaniu mamy
| | π | | π | |
sin(2π − |
| − x) = sin(2π − ( |
| + x)). |
| | 4 | | 4 | |
Zgodnie z wzorem (1) zastosowanym do prawej strony tej równości
| | π | | π | |
sin(2π − |
| − x) = − sin ( |
| + x) |
| | 4 | | 4 | |
12 sty 18:41
Agre: To pierwsze rozumiem, z tym, że sin(−α)= −sinα
Ale nie do końca rozumiem wzór redukcyjny. Zawsze robiłam go na stopniach i nie wiem, w jaki
sposób powstał ten wzór.
Czy można to jeszcze inaczej zapisać?
Próbowałam coś znaleźć, ale na razie nic mnie nie oświeciło.
12 sty 19:54
PW: Oświeci, gdy zrozumiesz, że kąt o mierze 2π to ten sam kąt, który ma miarę stopniową 360°.
Zapisuje się to skrótowo
2π = 360°,
skąd np.
Wzory redukcyjne trzeba zapamiętać nie "tak jak są zapisane", ale używając określenia "parzysta
(nieparzysta) wielokrotność kąta prostego", wtedy będzie łatwiej, wystarczy tylko wiedzieć, że
i patrzeć, czy we wzorze jest parzysta, czy nieparzysta wielokrotność tego kąta, niezależnie od
używanej miary. Oczywiście z wierszykiem alkoholowym "o ćwiartkach".
W (1) jest przykład działania wzoru redukcyjnego. 2π to cztery wielokrotności kata prostego, a
więc funkcja się nie zmienia − pozostaje sinus. W czwartej ćwiartce byliśmy (bo 2π−α), a w
czwartej ćwiartce sinus jest pijany ... przepraszam, ujemny, a więc redukcja − "opuszczenie
2π" mogła się dokonać w ten sposób, że zostaje sinα z minusem z przodu.
| | 7π | |
Myślimy tak: |
| nie bardzo nadaje się do stosowania wzoru redukcyjnego, ale gdy go |
| | 4 | |
| | π | | π | |
przedstawię jako 2π− |
| , to 2π da się zredukować (oczywiście − |
| zostaje w |
| | 4 | | 4 | |
nawiasie).
12 sty 20:14
Agre: Dobra, olśniło mnie!

Dziękuję za łopatologiczny wykład. (o pijanych ćwiartkach będę pamiętać)
12 sty 20:45
Agre: Czyli:
cos(5π4 − x) = −cos (π4 − x)
cos(π + π4 − x) = −cos (π4 − x) [minus po prawej stronie nie ma znaczenia, bo f jest
parzysta)
W w przypadku lewej strony π to 180stopni, które zostawiają cosinusa.
Dobrze rozumiem?
12 sty 21:02