Gray: Coś mi się przyśniło... Sposób rozwiązania jest zupełnie nieelementarny; zwłaszcza, że nie
wiesz co to macierz Jordana. Może, jak w wielu przypadkach już było, ktoś po zobaczeniu tego
rozwiązania wpadnie na inny pomysł.
Po pierwsze, macierz która stoi z prawej strony oznaczę jako A, tj. M
2T2−T+2I=A. Oznacza
to, że w pewnej bazie odwzorowanie liniowe 2T
2−T+2I jest reprezentowane przez macierz A. W
tej bazie, jeżeli odwzorowanie T jest reprezentowane przez macierz T (oznaczam tak samo, aby
nie mnożyć oznaczeń), to macierz ta spełnia równanie:
2T
2−T+2I=A.
Poszukujemy macierzy T. Mamy:
| | 1 | | 15 | | 1 | | 1 | | 15 | |
2T2−T+2I = 2(T− |
| I)2 + |
| I =A ⇔ (T− |
| I)2 = |
| A − |
| I, |
| | 4 | | 8 | | 4 | | 2 | | 16 | |
gdzie macierz z prawej strony znamy.
| | 1 | | 1 | | 15 | |
Oznaczając na chwilę macierz T− |
| I jako B, mamy B2 = |
| A − |
| I. |
| | 4 | | 2 | | 16 | |
| | 1 | | 15 | |
Macierz |
| A − |
| I ma trzy dodatnie wartości własne (obliczyłem je numerycznie): |
| | 2 | | 16 | |
| | 1 | | 15 | |
λ1≈4, λ2≈0,3, λ3≈1,3. To oznacza, że macierz |
| A − |
| I możemy zapisać w postaci |
| | 2 | | 16 | |
| 1 | | 15 | |
| A − |
| I = P* diag(λ1,λ2,λ3)*P−1, |
| 2 | | 16 | |
gdzie diag(λ
1,λ
2,λ
3) to macierz diagonalna z elementami λ
1,λ
2,λ
3 na przekątnej, P to
macierz, której kolejne kolumny to wektory własne odpowiadające wartościom własnym λ
1,λ
2,λ
3
(to jest fragment teorii Jordana).
Poszukujemy więc macierzy B spełniającej równanie: B
2=P* diag(λ
1,λ
2,λ
3)*P
−1.
Łatwo zauważyć, że macierz taka nie musi być wyznaczona jednoznacznie, a jedną z takich
macierzy to B=P*diag(
√λ1,
√λ2,
√λ3)P
−1.
Sprawdzenie:
B
2=P*diag(
√λ1,
√λ2,
√λ3)P
−1 P*diag(
√λ1,
√λ2,
√λ3)P
−1=
=P*diag(
√λ1,
√λ2,
√λ3)diag(
√λ1,
√λ2,
√λ3)P
−1 =
| | 1 | | 15 | |
=P*diag(λ1,λ2,λ3)P−1 = |
| A − |
| I |
| | 2 | | 16 | |
Pozostałe macierze B mogą być postaci P*diag(±
√λ1,±
√λ2,±
√λ3)P
−1, gdzie znaki ± mogą
być dowolnie rozłożone. Widać, że macierz ta jest dobrze określona, gdyż λ
1>0,λ
2>0,λ
3>0.
Powracając do podstawienia mamy:
| | 1 | |
T− |
| I = P*diag(λ1,λ2,λ3)P−1 skąd ostatecznie: |
| | 4 | |
| | 1 | |
T=P*diag(λ1,λ2,λ3)P−1 + |
| I =P*diag(λ1,λ2,λ3)P−1 + P*diag(1/4,1/4,1/4)P−1= |
| | 4 | |
=P*diag(4,25; 0,55; 1,55)P
−1
To koniec. Ewentualnie można jeszcze taki komentarz dołożyć.
Wynika stąd, że istnieje baza przestrzeni R
3, w której odwzorowanie T jest reprezentowane
przez macierz diagonalną z elementami 4,25; 0,55; 1,55 na przekątnej.
Wówczas macierz T
−1 jest macierzą diagonalną z elementami 1/4,25; 1/0,55;1/ 1,55 na
przekątnej.