prosta
Mareczek: mam punkty A(2,6) B (6,4) chce napisać równanie prostej przechodzącej przez te punkty
podstawiam do wzoru y=ax+b robie układ równań. a=−8 ale jak potem podstawiam żeby obliczyć
b to wychodzą mi 2 rózne b czemu?
12 sty 17:41
J:
bo źle liczysz ...
12 sty 17:42
Mareczek: 6=2a+b
4=6a+b odejmuje stronami
2=−4a
a=−8
do pierwszego
6=−16 +b
b=24
do drugiego
4=−48+b
b= 52
gdzie błąd?
12 sty 17:43
12 sty 17:44
Mareczek: Boże.... 5ty dzień z rzędu robię matme non stop i po co jak liczyć nie umiem..
12 sty 17:45
5-latek: A moze zrobic to tak
wiemy co to jest wspolczynnik kierunkowy a prostej (inaczej m tez sie oznacza
| | y2−y1 | | 4−6 | | −2 | | 1 | |
tg alfa =a=m = |
| = |
| = |
| = − |
| (czyli wyznaczylismy |
| | x2−x1 | | 6−2 | | 4 | | 2 | |
wspolczynnik kierunkowy prostej przechodzacej przez punkty A i B
Teraz wystarczy do rownania prostej przechodzacej przez punkt
czyli y−y
0= a(x−x
0) czyli y= a(x−x
0)+y
0 podstawic wspolrzedne albo punktu A albo B i
mamy rownanie prostej (bez zadnych ukladow rownann
wezmy np wspolrzedne punktu A (2,6)
12 sty 18:07
5-latek: Inny sposob wyznaczenia wqspolczynnika kierunkowego prostej
A(2,6) B(6,4)
Liczymy wspolrzedne wektora AB =[ x
2−x
1 y
2−y
1] AB=[6−2 4−6] AB=[4 −2]
| | y | | −2 | | 1 | |
a= |
| to a= |
| = − |
| |
| | x | | 4 | | 2 | |
Dalej zadanie tak samo jak wyzej
12 sty 18:12
5-latek: Nad AB strzalki (bo to wektor
Taki wspolczynnik kierunkowy majac dane dwa punkty mozna nawet policzyc w pamieci
12 sty 18:14