Działania na wielomianach.
Yates: Wykonaj działania:
a) (x2−x+1)2 − (x2+x+1)2
Powinno wyjść: −4x3 − 4x
b) (3x2−x+2)2 − (3x2+x+2)2
Powinno wyjść: −12x3 − 8x
Czy można tu skorzystać z jakichś wzorów?
Jest to zad 5.30 str.152, matematyka, klasa 2, zakres rozszerzony, wyd. Pazdro.
12 sty 17:31
J:
a2 − b2 = ( a + b)(a − b)
12 sty 17:32
Yates: A jak zastosować ten wzór? Bo jakoś tego nie widzę, czy mógłby ktoś rozwiązać?
12 sty 17:37
5-latek: A nie wiesz czy Dorian Yates jeszce cwiczy ?
a=x2−x+1 b= x2+x+1 licz
12 sty 17:39
J:
a) = (x2 − x + 1 + x2 +x +1)(x2 − x + 1 − x2 − x −1) ...poredukuj w nawiasach ..
12 sty 17:39
Yates: Dzięki za pomoc. Teraz już to rozumiem
12 sty 19:44