Matura rozszerzona wyrażenia algebraiczne
arek199602: Liczba ABCCBA gdzie A,B,C są dowolnymi liczbami parzystymi dzieli się przez
A 4
B 44
C 22
D 8
Poprawna odp to C proszę o naprowadzenie
12 sty 17:09
Mila:
ABCCBA
wartość liczby
A*100 000+B*10 000 +C*1000+C*100+10B+A=
=100 001A+10 010B+1100C=11*(9091A+91B+100C)
(9091A+91B+100C) jest liczba parzystą zatem liczba postaci: ABCCBA jest podzielna przez 22.
Wykluczamy podzielność przez 4, bo np.
liczba 246642 nie jest podzielna przez 4 tym bardziej przez 8 i przez 44.
12 sty 17:32
arek199602: dzięki
12 sty 17:45