supremum
Saizou :
Wykazać, że su√x∊R: a<x<b =b
załóżmy że istnieje M=supA , zatem z definicji kresu górnego
x≤M oraz niech b będzie ograniczeniem górnym zbioru A, czyli M≤b
zatem z przechodności relacji ≤ mamy że x≤b, więc istotnie b jest kresem górnym
jest to coś ok ?
12 sty 16:56
Saizou :
sup {x∊R; a<x<b}=b miało być
12 sty 16:57
Saizou :
12 sty 17:12
PW: Zamiast "załóżmy że istnieje M.." napisałbym "Niech M = sup A" (istnienie kresu górnego zbioru
ograniczonego z góry jest gwarantowane). Dalej "przypuśćmy, że M < b" i pokazać istnienie x∊A,
dla których
M < x < b,
w ten sposób nie wprost pokazać, że M nie może być mniejsza niż b.
12 sty 20:30
Saizou :
Niech M=sup A
| | M+b | |
Przypuśćmy, że M<b wówczas M<x<b zatem kładąc x= |
| otrzymamy |
| | 2 | |
| | M+b | |
z definicji kresu górnego mamy x≤M tzn. |
| ≤M⇒b≤M |
| | 2 | |
sprzeczność bo M<b
12 sty 22:23
Saizou :
jest ok? jak ja nie lubię analizy
12 sty 22:39
Saizou : 7 up
13 sty 20:23
Saizou :
13 sty 21:09
Saizou :
sprawdzi ktoś ?
13 sty 21:53
PW: Jak dla mnie to dobrze, jeszcze podkreślić, że między M i b istnieją jakieś liczby, w
| | M+b | |
szczególności taką liczbą jest x = |
| . |
| | 2 | |
To "gwarantowane istnienie kresu górnego" to po prostu pewnik Dedekinda, można powiedzieć o tym
wprost.
13 sty 21:58
Saizou : Dzięki, ale pana Dedekinda nie mieliśmy na analizie, nie przeprowadzaliśmy konstrukcji liczb
rzeczywistych, no ale może na logice będzie
13 sty 22:04