Znajdź równanie prostej równoległej do 4x-2y+5=0 oprzechodzącej przez punkt P (3
Jola: Znajdź równanie prostej równoległej do 4x−2y+5=0 oprzechodzącej przez punkt P (3,2)
12 sty 16:27
Eve: kiedy proste są równoległe?
12 sty 16:27
J:
4x −2y + C = 0 ... podstaw za x i y (3,2) i oblicz C ..
12 sty 16:29
Jola: Proszę was o wytłumaczenie bo naprawdę jestem słaba z matmy
12 sty 16:43
J:
4*3 −2*2 + C = 0 ⇔ C = 4 − 12 = − 8 ...szukana prosta: 4x − 2y − 8 = 0 ..
12 sty 16:45
Dawid: Przekształć sobie równanie do postaci
y=ax+b
Zatem:
4x−2y+5=0
Proste, są równoległe, gdy a
1=a
2
Nasze a
1=2
Zatem a
2=2
Nasza prosta równoległa to
y=2x+b
Wiemy, że ma przechodzić przez punkt P(3,2)
Zatem podstawmy go i wyliczmy współczynnik b
3=2*3+b
...
12 sty 16:46
Jola: I dalej co

boze nienawidzę matmy
12 sty 16:49
J:
napisałem Ci ...16:45 ..
12 sty 16:52
5-latek: To dalej rozwiaze dzieciak z podstawowki .
Popros moze jakiegos siostrzenca z podstawowki niech CI skonczy .
Nie potrafisz rozwiazc zwyklego rownania ?
POza tym nie nawidze bo nie z czasownikami piszsemy oddzielnie (co robie)
12 sty 16:54
5-latek: Witaj
J
12 sty 16:54
J:
Cześć ...
12 sty 16:55
Jola: No i dobra ale jeśli nie rozumiem matmy to jesli jestes taki inteligentny to wyłumacz mi ją od
podstaw
12 sty 17:00
J:
a co rozumiesz przez podstawy..?
12 sty 17:01
Jola: Dziękuje za rozwiązanie
12 sty 17:02
5-latek: 3=2*3+b−−masz wyliczyc b bierz kalkulatr i policz ile to jest 2*3( ja powiem =6
wiec 3=6+b 3−6=b to ile =b?
czy do tego trzeba byc az tak inteligentnym ?
12 sty 17:14