xx
zygzak: Nadal bezradny

Prosze niech ktoś mi pokaże jak sie rozwiązuje tego typu zadania :
Pewna linia minibusowa przewozi codziennie 360 pasażerów, pobierając opłate w wysokości 2 zł od
osoby. Oszacowano, że każda podwyżka ceny biletu o 20 gr powoduje spadek liczby pasażerów o
20. Jaka powinna być cena biletu, aby dzienny przychód tej firmy wyniósł 784zł.
21 lis 15:21
trusia: zysk można określić nasyępująco:
z=liczba pasażerów*cena biletu= 360*2=720.
Chcemy by nasz zysk wynosił 784, co przy naszych warunkach można zapisać:
nowa cena: 2zł+0.2x
nowa liczba pasażerów: 360−20x,
gdzie x oznacza ile razy zmienimy cenę o 20gr.
otrzymujemy równanie:
(2+0.2x)(360−20x)=784
po wyliczeniu otrzymujemy x=4, zatem cena jest równa 2+0,2*4=2+0,8=2,80zł.
21 lis 16:32