Pytanie
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Mam jeszce pytanko do tego cwiczenia nr 58 .
Wczoraj rozwiazywalismy takie przyklady rownan gdzie w wartosciac byl sam x np |x−4|+|x−6|=7
(to tylko przyklad .
czy ta metoda tam(z ta nierownoscia ) bedzie miala zastosowanie jesli bedzie tak (wymyslony
przyklad teraz
|2x+5|+3x−7|=8?
12 sty 16:11
5-latek: |2x+5|+|3x−7|=8 ma byc bo wtedy by wyszlo tak |2x+5|+|7−3x|≥|2x+5+7−3x|=8 (teraz xsy sie nie
skroca jak tam
12 sty 16:15
Mila:
Raczej nie można będzie tak oszacować.
12 sty 16:17
5-latek: dziekuje CI bardzo
12 sty 16:19
5-latek: Zapytam sie jeszce Ciebie o to czy potrzeba przerabiac ten dzial z przedzialami?
Nie przerabialem go tak jak o liczbach niewymiernych bi itak sie teraz nie udawadnia ciaglosci
zbiorow .
Jak jest twoja propozycja ?
12 sty 16:23
5-latek:
12 sty 22:33
Mila:
Rozwiązuj, ale nie zatrzymuj się długo, zakreśl problemy , potem do nich wrócisz. Często tak
jest, że dalszy materiał rozjaśnia wcześniejsze wątpliwości.
12 sty 22:36
5-latek: Dobrze
12 sty 22:38