Znalezc równanie płaszczyzny równoległej do prostej l i zawierajacej prosta k.
MadMike: Znalezc równanie płaszczyzny równoległej do prostej l i zawierajacej prosta k.
{x = 1 + 3t
l: {y = 3 − 2t
{z = 3 − 2t
{x = 2 − 3t
k: {y = 1 + 4t
{z = 3 − 5t
.
12 sty 14:23
MadMike: ktos pomoze ?
12 sty 15:33
MadMike: help
12 sty 16:24
AS: Według moich obliczeń i rozumienia zadania
1. na prostej k obieram dwa dowolne ale różne punkty np.
A = (−1,5,−7) dla k = 1 , B = (2,1,3) dla k = 0
2. Szukane równanie płaszczyzny A*x + B*y + C*z + 1 = 0
3. Warunek równoległości prostej i płaszczyzny
A*p + B*q + C*r = 0
4. Tworzę układ równań
−A + 5*B − 7*C + 1 = 0 (punkt A)
2*A + B + 3*C + 1 = 0 (punkt B)
3*A − 2*B − 2*C = 0 (warunek równoległości)
Rozwiązanie powyższego układu równań
A = −6/25 , B = −7/25 , C = −2/25
Szukane równanie płaszczyzny
−6/25*x −7/25*y − 2/25*z + 1 = 0 czyli po uporządkowaniu
6*x + 7*y + 2*z − 25 = 0
13 sty 11:27
MadMike: Wielkie dzieki
13 sty 11:49