aa
Hugo: extrema funkcji pytanie
http://scr.hu/2pdc/7uug5
tam u samego dołu mamy obliczanie ekstremy dla x=0
f(0) =
√1− 02 = 1
dlaczego y = 1 i nie ma drugiego rozwiązania y = −1? przecież
√1 = 1 v −1
12 sty 13:43
john2: Hę? Przecież √1 = 1
12 sty 14:07
d: czyli √4=2 lub √4=−2? wow
12 sty 14:08
kyrtap: Hugo a masz zbadać przebieg zmienności funkcji dla f(x) = √1−x2?
12 sty 15:00
Gray: Zależy o jakim pierwiastku myślicie. Jest kilka rodzajów pierwiastków: pierwiastek arytmetyczny
(znany ze szkoły), algebraiczny (są jeszcze inne); na nieszczęście oznacz się je tak samo.
Badając funkcje zmiennej rzeczywistej występuje oczywiście arytmetyczny.
Na studiach, na analizie matematycznej √1=1, ale idąc na zajęcia z algebry okaże się, że
√1={−1,1}.
12 sty 17:23
Hugo: : > no tak
12 sty 18:50
Hugo: ale czemu na analizie √1 =/= −1?!?! skąd mam wiedziec kiedy jest jedno a kiedy dwa
rozwiązania
12 sty 18:51
Hugo: :((
12 sty 19:42
Gray: To proste: wiesz przecież, czy jesteś na analizie, czy na algebrze

A poważniej, pierwiastek z analizy to funkcja
√. : [0,
∞)→[0,
∞), która każdej liczbie x≥0
przypisuje taką liczbę y≥0 dla której y
2=x.
Pierwiastek algebraiczny
√x to
zbiór wszystkich liczb y, które spełniają warunek y
2=x.
Na ogół wiadomo z kontekstu, o który pierwiastek chodzi. Czasami, jak w przypadku równań
kwadratowych i pierwiastka z Δ, większość osób pewnie nie jest świadoma, który pierwiastek
stosuje, ale jak widać da się bez tej wiedzy żyć.
15 sty 09:57
kyrtap: Gray widzę co wypisujesz i twierdzę że masz bardzo dobre podstawy jeżeli chodzi o matematykę i
fizykę
15 sty 13:27
Gray: Dzięki

Cieszę się, że chociaż podstawy mam dobre.
15 sty 20:04