Pochodne
Klaudia: Oblicz sumę od k=0 do n ∑kekx. Zadanie było w temacie z pochodnymi. Nie wiem kompletnie jak
się za nie zabrać.
12 sty 12:27
Godzio:
f(x) = ∑ ke
kx całkujemy
∫f(x)dx = ∑ ∫ke
kxdx
∫f(x)dx = ∑e
kx + (n + 1)C
| | 1 − (ex)n+1 | |
∫f(x)dx = |
| + (n + 1)C |
| | 1 − ex | |
| | 1 − ex(n+1) | |
∫f(x)dx = |
| + (n + 1)C stąd |
| | 1 − ex | |
| | −(n+1)ex(n+1)(1 − ex) − (1 − ex(n+1))(−ex) | |
f(x) = |
| |
| | (1 − ex)2 | |
Jakoś tak. Jeśli nie miałeś całek możesz zapisać:
| | −(n+1)ex(n+1)(1 − ex) − (1 − ex(n+1))(−ex) | |
(∑ekx)' = .... = |
| |
| | (1 − ex)2 | |
12 sty 13:24
Klaudia: Całek jeszcze nie miałam. Drugiego zapisu też nie rozumiem. Z pochodnych mieliśmy dopiero
obliczanie ich i ekstrema.
12 sty 18:38
Gray: Ale ciąg geometryczny był?
| | 1−e(n+1)x | |
1 + ex+e2x+...+enx= ∑(ex)k = suma ciągu geometrycznego = |
| |
| | 1−ex | |
I teraz liczysz pochodną jednej i drugiej strony.
Pochodna lewej = e
x+2e
2x+3e
3x+...+ne
nx=∑ke
kx
Pochodna prawej = Ty
12 sty 18:44
Klaudia: Nie przy pochodnych. Przy granicach.
12 sty 18:49
Klaudia: W poleceniu jest k=0 do n ∑kekx a nie ∑ekx
12 sty 18:52
PW: To po prostu zauważ, że
(ekx)' = ekx·k,
czyli że każdy składnik sumy jest pochodną wyrażenia ekx.
Suma pochodnych jest pochodną sumy, a więc zadana suma jest równa
(1) (∑ekx)'.
Ciąg ekx jest ciągiem geometrycznym, umiemy policzyć jego sumę dla wskaźników k od 0 do n.
Po policzeniu tej sumy obliczyć jej pochodną w myśl (1).
Nie piszę nic nowego, tłumaczę tylko jak Godzio rozwiązał zadanie bez używania całek w 2
ostatnich linijkach o 13:24.
12 sty 18:57
Klaudia: Ok dzięki

Spróbuje to przetrawić.
12 sty 19:27