zadanie 22. z ciągów, pdr. p. Romanowskiej.
Szymon: Wykaż, że jeżeli ciągi (an) i (bn) są dowolnymi ciągami geometrycznymi o wyrazach dodatnich i
lim i limn→∞ an
12 sty 12:14
Szymon: Wykaż, że jeżeli ciągi (an) i (bn) są dowolnymi ciągami geometrycznymi o wyrazach dodatnich i
lim i limn→∞ an =0 ⋀ lim i limn→∞ bn =0, to ciąg określony wzorem cn=log2(an*bn) jest
ciągiem arytmetycznym.
12 sty 12:16
Godzio:
an = a1q1n
0 < q1 < 1
bn = b1q2n
0 < q2 < 1
log2(anbn) = log2(a1b1 * (q1q2)n) = log2(a1a2) + log2(q1q2)n =
= n * log2(q1q2) + log2(a1a2)
cn + 1 − cn =
= (n+1) * log2(q1q2) + log2(a1a2) − n * log2(q1q2) − log2(a1a2) =c
= log2(q1q2) = r
Stąd cn jest ciągiem arytmetycznym.
12 sty 13:19
Szymon: dziękuję bardzo
12 sty 13:54