proszę o pomoc
długopis i kartka :D: Całeczka, ma miłość <3
∫lnx/
√xdx
Obliczyłam to, ale w odpowiedziach jest inny wynik. Proszę o pomoc w zweryfikowaniu poprawnej
odpowiedzi
12 sty 10:12
J:
pokaż obliczenia ... zweryfikujemy ...
12 sty 10:20
Tales: Musisz wyliczyć silnię i pomnożyć ją przez A' czyli 5,14. Po obliczeniu podstaw to pod Jinx i
na wskroś pomnóż. Wynik pomnóż przez 3/`2 i podziel przez x.
12 sty 10:22
daras: a twierdzenia Talesa nie trzeba zastosować?
12 sty 10:28
długopis i kartka :D: Ależ Wy jesteście zabawni. Uśmiałam się
12 sty 10:28
długopis i kartka :D: Wyszło mi:
2/3x3/2lnx−4/9x3/2 + C
12 sty 10:30
J:
.. i to jest dobrze ...
12 sty 10:41
długopis i kartka :D: też mi się tak wydaje, pewnie był błąd w odpowiedziach, dzięki
12 sty 10:42
12 sty 10:42
J:
| | 2 | | 2 | |
.. no nie tak..  = |
| x3/2(lnx − |
| ) + C .. |
| | 3 | | 3 | |
12 sty 10:45
długopis i kartka :D: czyli jest w porządku
12 sty 10:58
J:
| | lnx | |
.... teraz dopiero widzę,ze ta całka to: ∫ |
| dx ... czyli wynik do bani ...  |
| | √x | |
12 sty 11:04
J:
..poprzedni wynik jest dobry dla całki: ∫lnx*√xdx ...
12 sty 11:05
długopis i kartka :D: o kurcze... faktycznie. Że też wcześniej tego nie zauważyłam. Ok.
To już wiem, jaki popełniłam błąd. A jeszcze przy okazji zapytam, jak obliczyć taką całkę?
∫x2√(3x−1)dx
12 sty 11:15
daras: ale długopis już poszedł się kochać z karteczką..
12 sty 11:15
daras: albo z całeczką, bo to jego miłość
12 sty 11:16
daras: a może to Δ
12 sty 11:17
długopis i kartka :D: Daras.. odejdź
12 sty 11:20
daras: żegnam ozięble
PS. mój nick pisze się z małej litery
12 sty 11:21
długopis i kartka :D: chciałam być miła i napisałam z wielkiej litery, wyrażając szacunek do Twojej osoby
12 sty 11:23
J:
...całka męcząca ..
| | t2 − 1 | |
.. podstawienie: √3x−1 = t , t2 = 3x − 1 , 2tdt = 3dx , x = |
| |
| | 3 | |
12 sty 11:33
daras: skoro jesteś taka czołobitna to..
12 sty 11:41
daras: | | 2x3√3x−1 | | 1 | | x2 | |
∫x2√3x−1dx = |
| − |
| ∫ |
| dx =.. |
| | 7 | | 7 | | √3x−1 | |
12 sty 11:43
J:
oj coś nie tak..
| | 1 | |
przez części: v' = x2 v = |
| x3
|
| | 3 | |
| | 1 | | 3 | |
... = |
| x3* √3x−1 − ∫ |
| *x2dx ..
|
| | 3 | | 2√3x−1 | |
12 sty 11:51
J:
| | 3 | | 1 | |
źle ... ostatnia całka: ∫ |
| * |
| x3 ... oczywiście... |
| | 2√3x−1 | | 3 | |
12 sty 11:53
długopis i kartka :D: przecież takie całkowanie przez części nie daje żadnego efektu. Powstaje tylko wyższa potęga...
12 sty 12:10
J:
.... zaproponowałem przez części jako alternatywę do podstawienia ...
12 sty 12:19