.
quarhodron: | | logx | |
czy jest parzysta lub nieparzysta? f(x)= |
| |
| | x | |
11 sty 23:49
quarhodron: według mnie to nie mozna okreslic ale niech ktos inny sie wypowie
11 sty 23:49
quarhodron: jaka jest granica lewostronna 0 tej funkcji ?
11 sty 23:55
asdf: no jaka? daj obliczenia...
12 sty 00:11
quarhodron: chodzi mi o pionową z lewej strony, czy ona będzie wynosiła ∞?]
a jeśli chodzi o poziomą obustronna to ona wyniesie 0, bo tam trzeba będzie ta reguła hospitala
zasotsowac ?
12 sty 00:18
quarhodron: dać obliczenia ?
12 sty 00:23
Mariusz: f(−x)=f(x)
Problem jest z logarytmem bo dla ujemnych wartości wchodzisz w zespolone
a zero wyrzucasz z dziedziny
12 sty 00:27
Bogdan:
Zakładam, że poruszamy się w zbiorze R.
Przy badaniu parzystości oraz nieparzystości najpierw trzeba wyznaczyć dziedzinę.
Jeśli dziedziną jest przedział symetryczny względem początku układu współrzędnych,
to możemy badać tę własność funkcji, w przeciwnym przypadku funkcja nie jest ani
parzysta, ani nieparzysta.
| | logx | |
Dla f(x) = |
| dziedziną jest przedział (0,+∞), a więc funkcja nie jest ani parzysta, |
| | x | |
ani nieparzysta.
12 sty 00:33
quarhodron: Robię teraz monotonicznośc i ekstreme i wychodzi mi coś takiego:
logxln10<1
jak to ugryźć ?
12 sty 00:35
quarhodron: Dziekuje p. Bogdanie, nie wiedziałem o czymś takim nawet, zawsze sobie to po prostu sprawdzałem
wzorem który został podany wyżej.
12 sty 00:36
quarhodron: Wstawie moje obliczenia:
12 sty 00:46
12 sty 00:49
quarhodron: Jutro dokończymy tą sprawę, dzisiaj jestem już spiący więc ide do łóżka
12 sty 01:13