pigor: ..., z równania (a+1)xy+y=x−a wyznacz y jako funkcje x. Dla jakiej wartości
parametru a jest to funkcja homograficzna ? Wyznacz wartości parametru a dla
której zbiorem wartości tej funkcji jest R\{1}.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
przepraszam, w poście o godz. 1:38 powyżej ,,,

miało być
a=0
, a widzę to tak : z określenia funkcji homograficznej :
(a+1)xy+y=x −a ⇔ y[(a+1)x+1}= x−a ⇒
| | x−a | |
⇒ y=f(x)= |
| jestfunkcjąhomograficzną ⇔ |
| | (a+1)x+1 | |
⇔ a+1≠0 i 1≠−a(a+1) i (a+1)x+1≠0 ⇔ a≠−1 i a
2+a+1≠0 i x≠−
1a+1 ⇔
⇔
a≠−1 i x∊R\{−
1a+1}=D
f
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
natomiast
zbiorem wartości f jest R\{1} ⇔ równaniem asymptoty
poziomej danej funkcji będzie y=
1a+1=1 ⇔ a+1=1 ⇔
a=0. ...