przebieg zmienności funkcji
jutro kolos: mam zbadać przebieg zmiennośći fnkcji i narysować wykres f(x)=x+cosx
obliczyłam f'=1−sinx
| | π | |
jak porównam to do 0 to wychodzi że x= |
| |
| | 2 | |
czyli no włśnie nie wiem jak to zinterpretować, bo wydawało mi się że będzie od x z przedziału
| | π | |
( |
| , +∞) będzie maleć a wykres tej funkcji jest inny |
| | 2 | |
mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to zrobić albo co robię źle
11 sty 23:17
PW: Równanie 1− sinx = 0 ma nieskończenie wiele rozwiązań.
11 sty 23:28
jutro kolos: a bo jeszcze +kπ, ale jak to mam zinterpretować ? w wszystkich tych miejscach ma się zmienić
znak
11 sty 23:34