dziedzina funkcji
Jasiu: Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak wyznaczyć dziedzinę tej funkcji? Nie potrafię tego rozbić.
√−x3−x2+16x+20
11 sty 22:51
11 sty 22:54
11 sty 22:54
Jasiu: nie takie właśnie dostałem na kolokwium i sam się zdziwiłem, jutro poprawa, a ja dalej nie wiem
jak to zrobić. Może się prowadzący pomylił przy pisaniu.
11 sty 22:55
asdf: pewnie tak, ja bym z tym poszedl i sie spytal grzecznie. Przedstaw mu najlepiej linki do
wolframa, czyli te wyniki. Zobacz, ze dla wartosci z drugiego linku x wynosi 2 lub 5...czyli
wartosci normalne do obliczenia, z tego pierwszego troche dupa
11 sty 23:09
Mila:
1)Były wzory Cardano? Jeśli nie, to nie rozwiążesz.
2)Rozwiąż ten przykład
−x
3−x
2+16x−20≥0 /*(−1)=
x
3+x
2−16x+20≤0
w(1)=1+1−16+20≠0
w(−1)=−1+1+16+20≠0
W(2)=8+4−32+20=0
Schemat Hornera:
1 1 −16 20 x=2
1 3 −10 0
x
3+x
2−16x+20=(x−2)*(x
2+3x−10)
Δ=9+40=49
x=−5 lub x=2
(x−2)*(x
2+3x−10)=(x−2)*(x−2)*(x+5)
(x−2)*(x−2)*(x+5)≤0⇔
(x−2)
2*(x+5)≤0⇔
x=2 lub x+5≤0
x=2 lub x≤−5
D=(−
∞,−5>∪{2}
11 sty 23:10
Jasiu: dochodzę do przekonania że prowadzący ćwiczenia musiał się pomylić. Z tym drugim przykładem z
−20 zamiast 20 nie miał bym problemów.
11 sty 23:15
asdf: ja bym z tym poszedl, szkoda terminu...lepiej poprawke sobie zostawic na pozniej
11 sty 23:18
PW: A polecenie było "wyznacz dziedzinę", czy może np, "wyznacz ekstrema lokalne"? Bo to drugie da
się zrobić bez wyznaczania dziedziny − liczymy pochodną w sposób formalny (pisząc np. "dla x
należących do dziedziny") i sprawdzamy, czy "podejrzani" należą do dziedziny, po prostu
podstawiając do wzoru określającego f(x).
11 sty 23:23
11 sty 23:28