Wyznacz asymptoty pionowe
ASYMPTOTA: f(x) = −x + 4/5−x
Ciężko mi się połapać w teorii

proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie
11 sty 22:14
ASYMPTOTA:
11 sty 22:30
Dawid: D=R\{5}
Oblicz granicę dla x dążącego do 5− i do 5+
Jeżeli wyjdzie Ci wynik w obu granicach +/−∞ to masz obliczone
11 sty 22:32
ASYMPTOTA: Robię to tak:
najpierw lewostronna
lim lim − lim
x→5− (−x + 4/5−x) = x→5− x→5− 4/5−x = 5 − [4/0+] =


i nie wiem co ma wyjść
11 sty 22:50
ASYMPTOTA: Robię to tak:
najpierw lewostronna
lim lim − lim
x→5− (−x + 4/5−x) = x→5− x→5− 4/5−x = 5 − [4/0+] =


i nie wiem co ma wyjść
11 sty 22:51
Dawid: dla 5
−
| −x+4 | | −5+4 | | −1 | |
| =[ |
| ]=[ |
| ]=−∞ |
| 5−x | | 5−5− | | 0+ | |
dla 5
+
| −x+4 | | −5+4 | | −1 | |
| =[ |
| ]=[ |
| ]=+∞ |
| 5−x | | 5−5+ | | 0− | |
11 sty 22:57
ASYMPTOTA: Dziękuję

już rozumiem
11 sty 23:05