Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f
kolorowa: Bardzo proszę o pomoc
a) f(x)=1/x−9
b) f(x)= x−2/x−4
c)f(x)=x−9/x−25
d) f(x)=x+4/x−2
e) f(x) = 2x/x+1
f) f(x)=x+1/x+9
g) f(x)= 2x−3 ( to pod pierwiastkiem)
h) f(x)=x+9 (pod pierwiastkiem)
i) f(x)=x pod pierwiastkiem. /x−3
j) f(x)= x−3 ( pod pierw.)/3
k) f(x)=x/x+3 (drugie pod pierw.
l) f(x)=x/x+3 pod pierw . drugie '
−− potega /−−ułamek
11 sty 21:43
kolorowa: Podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji f
Bardzo proszę o pomoc. Jeśli nie będe tego miała to 1

błagam pomocy
a) f(x)=1/x−9
b) f(x)= x−2/x−4
c)f(x)=x−9/x−25
d) f(x)=x+4/x−2
e) f(x) = 2x/x+1
f) f(x)=x+1/x+9
g) f(x)= 2x−3 ( to pod pierwiastkiem)
h) f(x)=x+9 (pod pierwiastkiem)
i) f(x)=x pod pierwiastkiem. /x−3
j) f(x)= x−3 ( pod pierw.)/3
k) f(x)=x/x+3 (drugie pod pierw.
l) f(x)=x/x+3 pod pierw . drugie '
−− potega /−−ułamek
11 sty 21:44
Eve:
mianowniki ≠0
liczby pod pierwiastkiem ≥0
to masz dziedziny
licz i podawaj wyniki
11 sty 21:44
kolorowa: Jesli to rozumiesz to rozwiaz kilka prosze
11 sty 21:45
Eta:
11 sty 21:45
Eve:
a jaki problem sprawdzić kiedy x2−9≠0, bo tam tak jest jak rozumiem?
11 sty 21:46
kolorowa: dlaczego w zadaniu a wychodzi D= R \ {−3,3}, nie ma miejsc zerowych . dlaczego
11 sty 21:52
Eve: rozwiń ze wzoru x2−9=?
11 sty 21:53
kolorowa: rozwiaż zadania od g do L prosze
11 sty 21:54
11 sty 21:55
Eve:
g)2x−3≥0 dalej sama
h)x+9≥0
i)x≥0 i x−3≠0
j)x−3≥0
k)x+3>0
l) masz takie samo jak k)
11 sty 22:02
5-latek: | | 1 | |
Zeby nie mowila ze tylko CI dokuczam to rozwiaze CI a) f(x)= |
| dziedzina x−9≠0 to |
| | x−9 | |
x≠9
czyli D
f= R\{9}
Miejsce zerowe przyrownujeny licznik do zera czyli 1=0 (dostalismy falsz czyli ta funkcja
nie ma miejsc zerowych
11 sty 22:19
Eve:
ale ona tam ma x2−9, tak śmiesznie zapisane
11 sty 22:21
5-latek: | | x−2 | |
b) |
| x−4≠0 to x≠4 czyli Df= R\{4} |
| | x−4 | |
Miejsce zerowe przyrownujemy licznik do zera
x−2=0 to x=2
x=2 nalezy do dziedziny wiec jest miejscem zerowym tej funkcji .
Ogolnie . Dziedzine liczymy z miamownika i mianownik nie moze rownac sie 0
Miejsca zerowe liczymy przyrownujax licznik do zera . Dlaczego bo majac wyrazenie wymierne jest
| | 0 | |
ono rowne 0 gdy licznik =0 bo |
| =0 |
| | cos tam | |
Taka sytuacje ktoraa ci tu opialem masz od a do f
liczysz identycznie
11 sty 22:27
5-latek: | | 1 | |
to jesli a) ma byc |
| to x2−9≠0 to (x−3)(x+3)≠0 to x≠3 lub x≠−3 |
| | x2−9 | |
czyli D
f= R\{3,−3}
Dlaczego nie ma miejsc zerowych masz w poscie 22:19 .
Eve patrzylem na post 21:44
11 sty 22:32
Eve:
i kolorowa poszła spać o 22.00 a my dalej liczymy
i dlatego własnie daje wskazówki tylko, żeby się przekonać, czy komuś zależy, czy chce z nas
zrobić roboczych wołów
11 sty 22:33
Eve:
ona to tak dziwnie zapisała, musiałam się podomyslać
11 sty 22:34
5-latek: Pewnie w b) bedzie x2−4 ,wc) x2−25 w mianowniku
11 sty 22:35
Eve:
tak, wszędzie tam, gdzie jest x− to będą kwadraty
11 sty 22:37
5-latek: Pewnie jutro przepisze od kogos , albo moze Janek 191 rano rozwali to
11 sty 22:40
Eve: to juz kolorowej sprawa, swoje zrobilismy
11 sty 22:42