matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągłość
funkcja:
wyznacz parametry tak aby funkcja była ciągła
⎧
(3−x)arctg
1
3−x
dla x < 3
f(x) |x| =
⎨
6a
2
−a−5 dla x=3
⎩
e do potęgi {−5}{x−3}
Nie wiem tylko jak ugryść granice z lewej strony
1
π
lim (3−x)arctg
1
3−x
= [(3−3)arctg
1
3−3
]= [(0)arctg
] = 0 *
0
−
2
x→3
−
11 sty 21:42
funkcja:
błąd tam do 0
+
11 sty 21:43