x
zygzak: Supermarket sprzedawał 400 kg jabłek dziennie w cenie 3 zł za kilogram. Zauważono, że przy
każdej obniżce ceny o 10 gr. za kilogram ich sprzedaż rośnie o 100 kg . Supermarket kupuje
jabłka od sadownika po 1,20 zł za kilogram, a inne koszty ( magazynowanie, ubytki, utrzymanie
stoiska itp. ) przypadające na kilogram jabłek wynoszą 20 gr. Przy jakiej cenie jabłek dzienna
sprzedaż przyniesie największy zysk?
21 lis 14:37
Mateusz: oznaczam sobie x − cena kg jabłek Wtedy ilość sprzedanych jabłek w kilogramach wyniesie
400+(3−x)*1000 wtedy funkcja zysku k(x) wygląda tak k(x) = (3400−1000x)x− (3400−1000x)1,4 =?
=> wykonaj zaznaczone działania otrzymasz równanie kwadratowe oblicz największą wartość
| | −b | |
funkcji funkcja ta przyjmuje największą wartość w wierzchołku x = |
| napisze ci odp x = |
| | 2a | |
2,40 zł
21 lis 14:46
zygzak: Dzieki.Tylko napisz mi skąd sie wzieło *1000 w pierwszym działaniu
21 lis 14:53
Mateusz: Stąd, że cena jest w złotówkach, a nie w dziesiatkach groszy.
Zmiana ceny o złotówkę powoduje zmianę ilości sprzedanych jabłek o 1000 kg.
21 lis 14:57
zygzak: ok. dzięki
21 lis 15:09