równanie logarytmiczne
patkiii: To zadanie mnie przeraża

Rozwiąż równanie:
1+log
2cosx+(log
2cosx)
2+(log
2cosx)
3+...=0,(6)
11 sty 21:28
Eve:
suma ciagu geometrycznego o ilorazie... oblicz q
11 sty 21:32
patkiii: q=log
2cosx
|q|<1
|log
2cosx|<1 i tu już się zatrzymałam
11 sty 21:43
Eta:
| | a1 | | 2 | |
L= |
| =.......... P= 0,(6)= |
| |
| | 1−q | | 3 | |
11 sty 21:47
patkiii: no tak s= a11−q= 11−log2cosx
11−log2cosx=23
3=2−2log2cosx/ :2
1−log2cosx=3/2
−log2cosx=1/2 /*(−1)
log2cosx=−1/2
11 sty 21:59
patkiii: i co teraz

11 sty 21:59
Eve:
nie, 1=2log(cosx)⇒log10=log(cos−2x)
11 sty 22:20
Eve:
| | 1 | |
prościej : −12=log2( |
| ) |
| | √2 | |
11 sty 22:28
Eve:
| | 1 | | √2 | |
log2(cosx)=log2( |
| )⇒cosx= |
| |
| | √2 | | 2 | |
11 sty 22:31