trygonometria
Natal!a: | | cosα | |
Sprawdz, że dla każdego kąta ostrego α prawdziwa jest tożsamość ( |
| +tgα)sin2α=tgα.
|
| | sinα | |
Próbowałam jakoś tak:
| | cosα | | sinα | |
( |
| + |
| )sin2α=tgα
|
| | sinα | | cosα | |
i dalej wspólny mianownik, ale nie pamiętam jak to się robiło
21 lis 14:29
Łukasz: cos2α+sin2αsinα*cosα*sin
2α=tgα
tgα=tgα
21 lis 18:24
Łukasz: [(cos
2α+sin
2α)/sinα*cosα]*sin
2α=tgα dodałem jeszcze raz pierwszy wiersz bo niewyraźnie
wyszedł
21 lis 18:27
Łukasz: jak jakieś pytania to chętnie odpowiem
21 lis 18:28