...
supełek : (x2−9)√x−2 =0
11 sty 21:00
supełek : pomozecie ?
11 sty 21:08
Łukasz: Sorry, że zawracam Ci głowę, ale mógłbyś Mi pomóc rozwiązać to równanie?
(2x+1)(2−3x)=0
11 sty 21:14
supełek : 2x+1 = 0
2x=−1
x=−1/2
2−3x= 0
−3x=−2
3x= 2
x = 2/ 3
i odp x= −1/2
x= 2/3
11 sty 21:16
Łukasz: Dziękuję.
11 sty 21:24
Łukasz: Sory, że jeszcze raz zawracam Ci głowę, ale chciałbym Ciebie zapytać czy przykład "a" zrobiłem
dobrze oraz chciałbym abyś pomógł Mi rozwiązać przykład "b" z góry dziękuję.
a) (x+1)(2−x) b) (x−3)(x+2)=6
x+1=0
x= −1
2−x=0
−x=−2
x=2
11 sty 21:32
Eve:
w b musisz pomnozyć nawiasy i przenieść 6 na lewo
11 sty 21:35
supełek : musisz po prostu
x2+2x−3x−6 = 6
x2−x−6−6=0
x2−x−12= 0
i delte
11 sty 21:35
Łukasz: Wielkie dzięki za pomoc.
11 sty 21:47
Łukasz: Mógłbyś pomóc mi jeszcze to równanie rozwiązać?
(3−x)(2x+1)=0
11 sty 22:02
Eve:
z pierwszego nawiasu wyłącz −1 przed naiwas a z drugiego nawiasu wyłącz 2 przed nawias
11 sty 22:03
Łukasz: Sory mała pomyłka zamiast 0 na końcu powinno być 6.
11 sty 22:03
Eve:
to tak samo jak supełek ci pokazał 0 21.35
11 sty 22:06
Łukasz: Dziękuję.
11 sty 22:07