baca86: ile wynosi suma wszystkich liczb naturalnych 3 cyfrowych?
jak to sie oblicza?
19 paź 22:38
Marcin: 100 %2B101%2B ... %2B999
Wykorzystujemy sumę ciągu geometrycznego
a1%3D100 r%3D1
999 jest 900 wyrazem tego ciągu wieć liczymy
S900%3D[(100%2B999)/2]*900%3D494550
19 paź 22:45
Marcin: 100 + 101 + 102 + ... + 999
Wykorzystujemy sumę ciągu geometrycznego
a1 =100 r =1
999 jest 900 wyrazem tego ciągu wieć liczymy
S900=[(100 + 999)/2]*900 = 494550
19 paź 22:46
baca86: troche trudne to
19 paź 22:50
Marcin: no tylko jeden wzór stosujemy
i powinno być wczesniej arytmetycznego nie geometrycznego
19 paź 22:52
baca86: dzieki za wszystkie odp.
19 paź 22:56