funkcja logarytmiczna
patkiii: wykaż że jeśli argumenty x1,x2,x3,.. funkcji f(x)=logX tworzą ciąg geometryczny to wartości
funkcji logX1,logX2,logX3,... tworzą ciąg arytmetyczny.
11 sty 20:45
Eve:
x
2=x
1*q
| | x2 | | x3 | |
x3=x1*q2⇒logx2−logx1=log |
| =? i logx3−logx2=log |
| =? |
| | x1 | | x1 | |
podstawiaj
11 sty 20:52
patkiii: Czyli z tego ciągu geometrycznego wiemy, że q=
x2x1
a z ciągu arytmetycznego, że r=logx
2−logx
1= log
x2x1 = logq
...nie wiem trochę nie rozumiem
11 sty 20:58
Eve:
dobrze

i ta różnica twoja jest stała i wynosi logq, więc ciąg jest arytmetyczny
11 sty 21:14
Eve:
tylko pamiętaj, że x3/x1=q2
11 sty 21:16
patkiii: Czyli wiemy, że q=const. To jak nam wyszedł r=logq, a więc on też jest stały to jak
udowodniliśmy że r jest stałe to wykazaliśmy że ciąg jest arytmetyczny, tak ?
11 sty 21:25
Eve: tak
11 sty 21:26
patkiii: dzięki bardzo
11 sty 21:28
Eve:
nmzc
11 sty 21:31