kkk
zombi: Znaleźć bazę i wymiar podprzestrzeni tego czegoś, bo kompletnie zdurniałem.
B = {(x, y, z, t)∊R4 : x=2y=−t}
11 sty 20:14
Godzio:
x = 2y = − t
W takim razie mamy wektor: (2,1,−2) i on rozpina całą tę podprzestrzeń stąd
baza = Lin{ (2,1,−2) }
Wymiar to liczba wektorów w bazie
dimB = 1
11 sty 20:23
Godzio:
Ops! Nie zauważyłem, że tam jest jeszcze "z"!
x = 2y = − t
y z
0 1
1 0 "chodząca jedynka"
otrzymujemy dwa wektory:
(0,0,1,0) i (2,1,0,−2) i to one stanowią bazę, więc wymiar = 2
11 sty 20:26
zombi: Ahaaa, czyli po prostu wstawiam dwa razy konkretne wartości za y,z i dostaje dwa niezależne
wektory i to one stanowię bazę?
11 sty 20:46
Gray: Nie zawsze. Już robiłem to zadanie, ale nie mogę znaleźć. Najłatwiej (działa w przypadku
dowolnej podprzestrzeni Rn) tak:
{(x, y, z, t)∊R4 : x=2y=−t} =rozwiązujemy układ równań definiujący B =
= {(2y, y, z,−y)∊R4 :y,z∊R}.
Ponieważ:
(2y, y, z,−y) = rozbijamy na sumę wektorów zależnych jedynie od jednej niewiadomej =
=(2y, y, 0,−y) + (0, 0, z,0) =y(2,1,0,−1)+z(0,0,1,0).
Z definicji, wektory (2,1,0,−1), (0,0,1,0) są szukaną bazą.
11 sty 21:20