12369
supełek : dla jakich wartości parametru m równanie
mx2+(2m+1)x+m−1 =0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie ?
11 sty 19:53
Eve:
Δ>0 na dobry początek
11 sty 19:55
supełek : wychodzi mi 8m+1 > 0
11 sty 19:57
5-latek: m≠0
Jesli dwa rozne dodatnie to x1+x2 .... 0 wpisz odpowiedni zwrot nierownosci
Jesli dodatnie to x1*x2.....0 wpisz odpowiedni zwrot nierownosci
11 sty 20:00
supełek : x1+x2 >0
x1*x2>0
ale ta delta dobrze ?
11 sty 20:01
5-latek: Δ= (2m+1)2−4*(m−1)*m Δ=4m2+4m+1−4m2+4m= wedlug mnie dobrze
11 sty 20:06
Eve: dobrze
11 sty 20:07
supełek : x1*x2>0
wychodzi mi me( −∞,0) u ( 1,+∞)
11 sty 20:08
supełek : x1+x2>0
me ( −1/2,0)
11 sty 20:10
5-latek: daj obliczenia bo mnie sie liczyc nie chce .
Drugie nie napisales ile wynosi m z delty
11 sty 20:11
supełek : z Δ me( −1/8, +∞ )
x1*x2 >0
c/a>0
m−1/m >0 * m2
m ( m−1) > 0
m=0 m= 1
me ( −∞,0) u ( 1,+∞)
11 sty 20:13
supełek : x1+x2>0
−b/a >0
−2m−1/m >0 * m2
(−2m−1)m>0
m= −1/2
m=0
me( −1/2,0)
11 sty 20:15
5-latek: Nie zapomnij o tym ze m≠0
teraz wszystkie warunki na os liczbowa i wyznacz czesc wspolna
11 sty 20:16
supełek : i własnie zła mi wychodzi
11 sty 20:17