wyznacz pochodne
Daniel: 1. f(x)=(x+1)
2(3x−1)
3. f(x)=x
2(x
2−1)
2
11 sty 19:46
Eve: to csą pochodne ze wzorów, wszystkie z podstawowych wzorów
11 sty 19:50
Daniel: W tym pierwszym to trzeba wyliczyć osobno pochodne (x+1)2 i (3x−1) i pomnożyć?
11 sty 19:52
Eve:
(f*g)'=f ' *g+f *g'
11 sty 19:54
Daniel: No to mam
y'=(2x+2)(3x−1)+3(x+1)2
Tego się chyba nie wymnaża, bo powinno być y'=(x+1)(9x−1)
Nie wiem co z tym wyżej zrobić
11 sty 20:00
Eve: doprowadza sie do najprostszej postaci
11 sty 20:09
Eve:
2(x+1)(3x−1)+3(x+1)2=(x+1)(2(3x−1)+3(x+1))=
dalej sam
11 sty 20:11
Daniel: No to mam (x+1)(6x−2+3x+3) i wychodzi (x+1)(9x+1).
Czyżby był błąd w odpowiedziach?
11 sty 20:17