pomocy :/
kleocat: Do windy na parterze osmiopietrowego wiezowca wsiadlo 4 pasazerow Oblicz prawdopodobienstwo
zdarzenia ze pasazerowie wysiada z windy na dwoch roznych pietrach.
11 sty 19:42
Mila:
|Ω|=8
4
A− pasaęerowie wysiadą z windy na dwóch rożnych piętrach.
| | | | 7*8 | |
|A|= | *(24−2) = |
| *(16−2) |
| | | 2 | |
| | 28*14 | | 49 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 8*8*8*8 | | 83 | |
11 sty 20:27
kleocat: moglabys jakos wytlumaczyc ?
11 sty 20:36
PW: Zbiór zdarzeń elementarnych Ω to zbiór wszystkich ciągów
(a
1, a
2, a
3, a
4), a
j∊{1,2,3,4,5,6,7,8} dla j=1,2,3,4.
Jak wiadomo
|Ω| = 8
4.
Mając wybrane dowolne dwie liczby a, b ze zbioru {1,2,...,8} możemy utworzyć
(1) 2
4−2 = 2·(2
3 − 1) = 2·7
ciągów 4−elementowych o wartościach a, b, takich które przyjmują
obie wartości (od liczby
wszystkich ciągów odjęliśmy 2 ciągi stałe − o wszystkich wyrazach równych
a i o
wszystkich wyrazach równych
b).
Wyboru liczb a i b możemy dokonać na
sposobów.
Mnożąc liczbę określoną w (1) i liczbę określoną w (2) otrzymamy liczbę wszystkich
czterowyrazowych ciągów przyjmujących dokładnie dwie wartości pomniejszoną o 7·4·2 ciągów
przyjmujących tylko jedną wartość. Ponieważ ciągów stałych jest tylko 8, zbiór A będący
modelem zdarzenia "pasażerowie wysiedli z windy na dwóch różnych piętrach" ma liczność
|A| = (7·4)·(2·7) + 7·4·2 − 8 = 7·4·2(7+1) − 8 = 7·4·2·8 − 8 = 8·55.
Stosujemy twierdzenie zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa (założenia są spełnione):
| | 8·55 | | 55 | | 55 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| . |
| | 84 | | 83 | | 512 | |
11 sty 21:12
PW: Ups, nie widziałem zapisu
Mili, mamy dylemat
11 sty 21:14
Eta:
Odp
Mili jest ok
11 sty 21:23
Mila:
Ja myślę tak .
| | | |
Wybieram 2 piętra na | =28 sposobów |
| | |
4 osoby na 2 piętrach mogą wysiadać na 2
4 sposobów, odejmuję dwie sytuacje, gdy wszyscy
wysiądą na jednym z dwóch wybranych pięter.
|A|=28*(2
4−2)
11 sty 21:32
Eta:
I baaardzo bobrze myślisz
11 sty 21:41
Eta:
dobrze
11 sty 21:42
Mila:
11 sty 21:42
Mila:
a klecot nic.
11 sty 21:44
Eta:
Pewnie gdzieś ...."klekocze"
11 sty 21:44
PW: Tak, odpowiedź Mili jest dobra. Wpadłem w jakieś "skrupulanctwo", choć w pierwszym odruchu
liczyłem tak samo. Sprawa jest prosta − przy każdym wyborze a i b jest 14 ciągów przyjmujących
obie wartości a i b. Koniec, kropka − pomnożyć przez liczbę możliwych wyborów..
11 sty 21:58
Mila:
Wszystko jeszcze może się zmienić.
Zawsze myślałam, że ostrosłup to ostrosłup, może być prawidłowy albo nie, a teraz mówią, że
jest jeszcze prosty.
Pozdrowienia dla Was
11 sty 22:17
kleocat: przepraszam robilam inne zadania z prawdopodobienstwa i sie zasiedzialam zapominajac zeby
odswiezyc ten post >.<
ale dziekuje bardzo
11 sty 22:35
Mila:
11 sty 22:36