oblicz całke
flo26: ∫sin(lnx)dx
11 sty 19:42
Dawid: przez części
11 sty 19:44
flo26: jak przez części ?
11 sty 19:47
Eve: ja bym podstawiła lnx=t⇒x=et⇒dx=etdt
w którymś momencie otrzymasz całkę po prawej i lewej takie same
11 sty 19:49
jerey: mozna 2x przez części, bez podstawiania, zaraz napisze
11 sty 20:02
jerey: | | cos(lnx) | |
∫sin(lnx)dx= f=sin(lnx) f'= |
| g'=1 g=x |
| | x | |
∫sin(lnx)dx = xsin(lnx)−∫cos(lnx)dx
*
jeszcze raz przez częsci:
| | −sin(lnx) | |
∫cos(lnx)dx= f=cos(lnx) f'= |
| g'=1 g=x |
| | x | |
∫cos(lnx)dx = xcos(lnx)+∫sin(lnx)dx
*
∫sin(lnx)dx = xsin(lnx)−( xcos(lnx)+∫sin(lnx)dx)
∫sin(lnx)dx=xsin(lnx)−xcos(lnx)−∫sin(lnx)dx
2∫sin(lnx)dx =xsin(lnx)−xcos(lnx) /2
| | xsin(lnx)−xcos(lnx) | |
∫sin(lnx)dx = |
| |
| | 2 | |
11 sty 20:08
flo26: dzieki piekne
11 sty 20:11
Eve: mnie wyszło tak samo, więc fajnie, że znam inny sposób
11 sty 20:29